Littekentherapie

Littekens zijn er in verschillende soorten en maten. Ze kunnen ontstaan door een wond of een operatie. Een litteken bestaat uit bindweefsel dat het normale weefsel heeft vervangen bij een beschadiging. Wanneer de genezing goed gaat, ontstaat er een normaal litteken in de vorm van een dunne streep. Deze littekens geven over het algemeen geen klachten. Afwijkende littekens ontstaan wanneer de wondgenezing verstoord wordt. Een verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte doorbloeding van het wondgebied of de locatie van de wond. Afwijkende littekens kunnen, wanneer er te weinig bindweefsel is aangemaakt, ingetrokken zijn in de huid of, wanneer er te veel bindweefsel is aangemaakt, juist bovenop de huid liggen. Vaak geven deze littekens ook klachten zoals pijn, jeuk, een trekkering gevoel of beperkingen met het bewegen.

Gelukkig worden er steeds meer behandelmogelijkheden uitgevonden om littekens soepeler en minder opvallend te maken. Littekens kunnen worden behandeld met littekentherapie.

 

Behandeling
De behandeling van littekens kan uit verschillende therapieën bestaan. Vaak wordt er een combinatie van meerdere therapieën toegepast. Deze therapieën zijn:
– Bindweefselmassage
– Littekensmassage
– LPG endermologie
– Microneedling
– Siliconenpleisters en/of siliconengel
– Taping

Vergoeding
Littekentherapie kan in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Om te bepalen of u in aanmerking komt voor een vergoeding, kunt u uw zorgverzekeraar vragen naar de polisvoorwaarden.