Microneedling

Wat is microneedling?
Microneedling is een behandelmethode waarbij er door middel van een speciale pen met zeer fijne naaldjes kleine kanaaltjes in de huid gemaakt worden. De behandeling “verwond” de huid gecontroleerd. Dit is een effectieve manier om de huid in de diepte te vernieuwen zonder de bovenste huidlaag te beschadigen.

Hoe werkt microneedling?
Er wordt tijdens de behandeling gebruik gemaakt van een speciale pen met een kopstukje met minuscule steriele naaldjes. Hiermee worden er onder hoge snelheid hele kleine kanaaltjes verticaal in de huid gemaakt. Deze kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar stimuleren de huid precies genoeg om actief te worden. De prikkeling brengt diep in de huid het natuurlijke herstelproces op gang. Door de prikkeling in het bindweefsel komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine.
Doordat het bindweefsel diep in de huid gestimuleerd wordt, zult u al na enkele behandelingen merken dat de huid steviger en gladder wordt. Reliëf dat ontstaan is door acne en rimpels zullen geleidelijk minder worden, daarnaast krijgt de celdeling een enorme boost. Oude cellen schilferen in de weken na de behandeling versneld af en nieuwe cellen worden eerder aangemaakt.

De behandeling
De huid wordt gereinigd en er wordt een serum op de huid aangebracht. De pen wordt met roterende bewegingen over de huid bewogen. De behandeling kan wat pijnlijk zijn, maar is in de regel goed te verdragen. De behandeldiepte is afhankelijk van de indicatie en het huidoppervlak. Er kunnen wat puntbloedinkjes zichtbaar zijn tijdens de behandeling. Dit is een normaal verschijnsel. De huid sluit zich meteen na de behandeling. Daarna wordt er een kalmerende crème aangebracht. Er kan eventueel een speciale camouflagecrème opgebracht worden.

Na de behandeling
Vaak ziet de huid er na de behandeling rozerood uit. Tevens kan de huid prikkelend en warm aanvoelen. Deze verschijnselen zullen na een dag afnemen. De huid kan ongeveer 2-3 dagen na de behandeling wat roder zijn dan normaal. Door de versnelde celdeling kan uw huid ook wat gaan schilferen en daarbij de dode huidcellen loslaten.
De huid is na de behandeling extra kwetsbaar, wees daarom de eerste 48 uur voorzichtig met zonlicht, sauna, heet douchen of baden.
Bescherm de huid goed met een zonnebrandcrème van factor 30 of hoger en breng voor de opeenvolgende 2 weken een serum aan op het behandelde gebied. Gebruik tijdens de gehele behandelperiode de geadviseerde producten.

Te verwachten resultaat
Na gemiddeld 2 tot 4 weken is er verbetering te zien. De huid krijgt een egaler en gladder aanzien. De aanmaak van bindweefsel is echter een geleidelijk proces dat zich onder het zichtbare huidoppervlak afspeelt en tijd nodig heeft om de gewenste resultaten te bereiken. Het eindresultaat zal pas na 6 tot 9 maanden zichtbaar zijn. Uiteindelijk zal de huidkwaliteit zichtbaar en voelbaar verbeterd zijn.

Aantal benodigde behandelingen
Bij alle therapieën die als doel huidverbetering hebben, kunt u zelf bepalen hoeveel behandelingen u wilt. Het is helemaal afhankelijk van de reactie van uw huid op de behandeling en met welk effect u tevreden bent. Bij elke behandeling is er vooruitgang. Meestal is een verbetering van de huid na ongeveer 5 behandelingen duidelijk zichtbaar.

Indicaties
Microneedling kan worden toegepast bij:

– (Acne) littekens
– De zon beschadigde huid
– Grove poriën
– Rimpels en huidverslapping
– Pigmentvlekken

Vergoeding
Indien micro-needling  wordt ingezet om (acne-)littekens in het gezicht te behandelen, kan de behandeling in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit uw zorgverzekering. Om te bepalen of u in aanmerking komt voor een vergoeding, kunt u uw zorgverzekeraar vragen naar de polisvoorwaarden.

Zie meer over de tarieven

Tarieven